Sopstationen

söndag, juli 29, 2007

P4 start/P6 stopp.

Äntligen är P4-revisionen över och vi kunde med nöd och näppe torka upp den och gå in med fastbränsle. Det såg mörkt ut i fredags, vilken Tycko Brahe dag.

Men nu ligger vi på cirka 90 ton ånga med fyran och panna 6 håller på att eldas ned. En misstänkt läcka på en rosterslang oroar fortfarande men vi kollade Snaprudarna och askan var torr igen så det ser lite ljusare ut. Men vi kollar vidare. Det troliga är att det är det läckande röret som är boven även där.

Tidplanen verkar hålla även om det varit mörka ögonblick.

Våran eviga Telfer i P6:ans byggnad var givetvis tvungen att bråka igen, eller snarare tvärdö. Tack och lov så fick vi igång den igen. Kunde ha slutat illa med tanke på alla ställningar som ska upp inför revisionen.

Både P4 och P3 gick lite kryckigt så jag misstänkte att det var hushållssoporna som inte höll rätt kvalitét. Jag bad killarna på Yttre Bränsle putta ner lite returbränsle i bunkern att stötta med.

Kranisen började gräva på det stället de skulle släppa bränslet, då upptäcker han en vattenläcka. Ett trasigt rör gömt bakom RB2 sprutade vatten på våra fina sopor, usch.

Så där hade vi den troliga orsaken till den underliga förbränningen. Vatten brinner dåligt.

Jag glömde kameran hemma men kan i stället bidra med lite matkultur. Till lunch idag var vi några som åt "Bulgur", en maträtt vars existen jag inte kände till för ett år sedan.

Här har vi en bild på rå Bulgur. Bulgur anses vara den äldsta preparerade maträtten i världen...............å den har jag aldrig hört talas om, snyggt!!

Nå i alla fall:

Bulgur är en matvara som härstammar från mellanöstern och består av durumvete som förkokats, torkats och krossats. Bulgur liknar couscous men i bulgur bevaras en större del av vetekornen, vilket gör bulgur mer närings- och fiberrikt. Bulgur är ett lättanvänt livsmedel eftersom det går fort att tillaga och är mycket lagringståligt.

Historia:
Bulgur anses vara ett av de äldsta preparerade livsmedlen i världen. I bibeln finns referenser till bulgur under namnet arisah som indikerar att man i Babylonien åt förkokt vete redan för 4000 år sedan. Ytterligare stöd finns för att man i Egypten och Israel använde bulgur redan ca 1000 f.Kr.
Bulgur har sedan dessa varit ett viktigt livsmedel i mellanöstern, i synnerhet i Turkiet. Inte förrän relativt sent har användningen av bulgur spridits till övriga Europa och till USA.

0 Comments:

Skicka en kommentar



<< Home