Sopstationen

tisdag, mars 27, 2007

Stopp & belägg.

Förra veckan, vecka 12 var ju hyfsad trots lite läckage på panna 3. Men våran P2:a är inte så rolig. I söndags stoppade vi panna 4 för vårstopp. Så även G1. Men vi var även tvungna att stoppa våran gamla trotjänare P2, en av de första pannorna som byggdes på sopstationen. Hon har tjänstgjort sedan 1969 och har slukat en och annan soppåse sedan dess.

Moderniseringar i form av fentuber och EU-brännare har tagit på krafterna. Nu börjar krafterna avta och vi måste sätta in extraordinära åtgärder för att hon ska fortsätta sitt värv.
Så just nu vet vi faktiskt inte när vi kan starta upp P2 igen men det lär inte bli före påsk i alla fall.
P4 står för en snabbare revision, ett s.k. vårstopp. Då satsar vi allt för att hinna göra så mycket som möjligt och kolla vad som behöver göras under revisionen i sommar. MR, vår utmärkta underhållsingenjör gör sin sista insats nu, och som vanligt är det kvinnlig perfektionism i allt och det är många på driften som beklagar att hon efter detta försvinner från vår avfallsvärld.
Även hon ska bli konsult. Efter drygt trettio år inom driftbranchen har jag lärt mig en sak, möjligen viktig; konsult är samma sak som en anställd..fast dyrare.

Även G1:an står för revision; en gammal radialare som snurrat många varv i sopornas tjänst. den har bytt namn flera gånger, den startades nog som en STAL-turbin för att idag tillhöra Siemens. I alla fall: Den måste gås igenom med jämna mellanrum och just nu har vi "Olsson" från Vaktgruppens verk som jobbar med G1:an. Han är mekaniker där och dyker upp hos oss ibland då det gäller svårare operationer på roterande maskiner.

Apropå Vaktgruppen.......jag var hos dem idag på ett möte och passade på att fota lite, och givetvis jävlas lite med killarna som sliter där. Jag klättrade upp och sprayade lite på deras fina tegelvägg. Där kan ni för övrigt se hur kallt de har. Vi hade väl ungefär 14,6 grader varmt medan de hade 1 grad plus. Svinkallt!!
I alla fall; de är snälla killar och kan inte rå för att de jobbar på ett ställe där solen sällan skiner.

Sååå: Helt plötsligt dyker det upp hantverkare som ska lägga in en matta i kontrollrummet. Då är det fara å färde; hantverkare ska man inte leka med.

De ska lägga in en ny matta och då är södra stockholms energibehov, driftoptimering och övriga, normalt viktiga parametrar, inte värt ett dugg. De sparkar undan onödiga bildskärmar och annat som står i vägen sen börjar de lägga in en ny matta, något ljusare och möjligen slitstarkare än den förra som får ligga kvar under den nya.
Skiftchefen och hans killar fick snällt krypa in i köksregionerna medan de lägger ut mattan.
På den här bilden kan ni se hur glad han är då han får fortsätta att jobba.

Jaja! Nu är våren här trots allt. Det är förstås jäkligt jobbigt att hålla en jämn "värmenivå" i södra Stockholm då det är två grader kallt på natten och sjutton grader varmt på dagen men vi är vana att hantera såna situationer också, även om det är jobbigt och kräver nattliga insatser från våran spetsgrupp som är ute och startar pannor så gott som nattligen.



Och våren...en underbar årstid. Man får nya idéer och man tänker på annat sätt då solen skiner på skallen på en. Själv brukar jag ställa om min lägenhet för sommardrift, göra den lite ljusare etc. Många tror att jag inte bryr mig, men det gör jag. Kolla bara; jag byter mina svarta strappar på gardinerna till ljusa, fina sommarstrappar. Ett tydligt vårtecken i Hägersten.



3 Comments:

  • LOL! Det är nog dax att en dotter eller två kommer hem till dej och "vårar" till det lite.

    By Anonymous Anonym, at 10:34 fm  

  • Jättesnyggt, verkligen!
    Jag har en man som skulle älska dina gardinkreatioer! :-)

    By Anonymous Anonym, at 8:40 em  

  • Jo men mina inredningstips är så gott som hemliga. Liksom mina recept.

    By Blogger Bernhard, at 9:40 em  

Skicka en kommentar



<< Home